Voor de eerste keer op reis met je elektrische (bedrijfs)wagen? Goed idee, want lange autoritten met een EV zijn natuurlijk veel beter voor het milieu. En met een goede voorbereiding ga je een zorgeloze roadtrip tegemoet. Met deze tips geef je laadstress geen kans.
Met een elektrische wagen plan je je route best op voorhand, in functie van de laadmogelijkheden onderweg. Rijd je met een Tesla? Dan plant die vanzelf de beste route via de Tesla Superchargers. Bij de meeste andere wagens moet je het zelf doen. ABetterRoutePlanner en Waze zijn goede apps om dat te doen. In de MobilityPlus-app kan je dubbelchecken of de voorgestelde laadpunten met je laadpas werken (als je die mag gebruiken).
Elektrische bedrijfswagen? Check of je je laadpas mag gebruiken.
Je kan je MobilityPlus-laadpas in het buitenland gebruiken bij onze partners. Maar het is niet omdat het kan, dat het ook mag. Raadpleeg altijd de actuele car policy van je werkgever. Is het nog niet duidelijk? Stel dan extra vragen, om misverstanden te vermijden. Vuistregel: als je vroeger geen benzine of diesel kon tanken in het buitenland, dan is de kans groot dat je ook geen elektriciteit mag ‘tanken’.
Als je een hotel boekt om je trip te onderbreken, ga dan na of er een laadpunt is aan het hotel en reserveer dat indien mogelijk. Misschien kan je wel laden op kosten van het hotel!
Hoelang duurt het om je accu op te laden? Dat hangt af van je wagen, van het laadstation en … van de andere wagens aan het laadstation.
Een voorbeeld: je wil 60 kWh bijladen. Aan een snellaadstation met een maximumcapaciteit van 120 kW, ben je daar een halfuur voor kwijt (60 kWh / 120 kW = 0,5 h).
Dat is de theorie. Veel laadstations halen hun maximumcapaciteit niet, al zeker niet als er ook andere wagen staan te laden. In het algemeen kan je wel stellen: hoe hoger het maximale vermogen, hoe sneller je laadt.
Ben je daardoor meer tijd kwijt? Neen, hoor. Je moet immers zelf ook ‘opladen’. Als je je laadpauze koppelt aan je lunchpauze, ben je er even snel.
Airconditioning verbruikt veel energie. Als je ze niet nodig hebt, zet ze dan uit. Koel of verwarm zoveel mogelijk aan het laadstation.
Op de snelweg houd je een constante snelheid met cruise control. Zo verbruik je minder energie.
Als je tijdig afremt, hoef je minder hard te remmen. Dan remt je wagen meer op de motor. Zo stroomt er meer energie terug naar je batterij.
Een optimale bandenspanning (tussen de 2,5 en de 2,7 bar) betekent minder verbruik, want minder rolweerstand.
Voor je actieradius is 90 km/u ideaal. Vanaf 130 km/u verbruik je veel meer energie, want de luchtweerstand stijgt exponentieel. Het kan zijn dat je sneller aankomt als je trager rijdt, want je bent dan minder tijd kwijt met laden.
Check je bagage: sleur je niet te veel gewicht mee? Hoe lichter, hoe minder verbruik.
We raden aan om niet onder de 15 à 20 procent accucapaciteit te duiken. Apps geven aan of laadstations vrij of bezet zijn, maar laadstations kunnen defect zijn, of gewoon ontoegankelijk (denk aan een verkeerd geparkeerde wagen). Met 15 à 20 procent marge raak je altijd aan het volgende laadstation.
Problemen? Die zijn meestal op te lossen.
Op laadstations staat bijna altijd een telefoonnummer. Bel voor eerste hulp altijd naar daar.
Zit je laadkabel vast in je wagen of in het laadstation? Ontgrendel je deuren, probeer de kabel de verwijderen en vergrendel en ontgrendel je deuren nogmaals. Lukt het nog steeds niet? Bel dan het telefoonnummer op het laadstation.
Probeer het een paar keer opnieuw. Als het druk is, kan het even duren tot je contact hebt gemaakt.
Geen zorgen: vaak kun je ook met je kredietkaart laden. Maar daarvoor heb je itsme® nodig, want je moet je kredietkaart koppelen via de app van het laadstation. Zorg er dus voor dat je op voorhand itsme® hebt getest en geïnstalleerd.
Bestemming bereikt? Uitstekend! Maar vergeet ook nu niet te laden. Laadstress komt zelfs vaker voor op de bestemming dan onderweg, omdat je dan niet denkt aan laden. Door er een gewoonte van te maken, heb je nooit zorgen over een lege accu. Denk eraan: laden duurt slechts 30 seconden.
Steeds meer hotels hebben een eigen laadpunt, waar je goedkoop of gratis kan laden. Is dat er niet? Zorg dan dat er een laadpunt in de buurt is. Het maakt je vakantie véél makkelijker.
Extra tips voor een zorgeloze reis
Maak een testrit
Een lange rit op de autosnelweg, op een warme dag, met meer gewicht: dat alles kan je actieradius wel wat naar beneden halen. Maak daarom indien mogelijk een testrit in de nieuwe configuratie, dan kun je je planning daaraan aanpassen.
Vertrek niet op drukke dagen
Als je vertrekt op dezelfde dagen waarop iedereen op reis vertrekt (zaterdagen in het hoogseizoen), zal je minder makkelijk een laadstation vinden. Probeer indien mogelijk op een andere dag te vertrekken.
Houd je accu in het oog
Na dat halfuurtje kom je voldaan terug bij het laadstation en zie je dat je wagen niet is opgeladen. Balen. Om dat te vermijden, houd je de laadvooruitgang in het oog met de app van je wagen. Geef onaangename verrassingen geen kans.
Job Devos reed met zijn elektrische bedrijfswagen naar Oostenrijk, en dat zonder laadstress. Lees hier zijn verhaal.