Laadpalen kopen voor je bedrijf? Let op deze 5 eigenschappen

Laadpalen kopen voor je bedrijf? Let op deze 5 eigenschappen

Waarom investeren in laadinfrastructuur voor je bedrijf?

Vanaf 2026 kan je als bedrijf enkel nog volledig elektrische bedrijfswagens aftrekken van je belastingen. Volop inzetten op een duurzame vloot is dus de boodschap als je wilt blijven genieten van het gunstige fiscale regime van vandaag. Met laadpalen op je bedrijfssite stimuleer je je werknemers om elektrisch te rijden, bied je een mooie service aan je klanten en draag je een groen bedrijfsimago uit.

Bovendien is een investering in laadpalen nog tot eind 2022 voor 200 procent fiscaal aftrekbaar, als je aan enkele criteria voldoet – zo moet je bijvoorbeeld de palen ook beschikbaar stellen voor bezoekers. Een win-win-winsituatie:

  • Je bespaart op je belastingen.
  • Je bespaart op laadkosten: voor medewerkers die op het werk laden betaal je tot vijf keer lagere laadkosten dan aan publieke laadpalen.
  • Je verdient je investering vanzelf terug: je bepaalt zelf het laadtarief voor externe gebruikers en kan dus een marge inrekenen.

Nieuwe wetgeving maakt laadpalen verplicht

Die besparingen zijn mooi meegenomen, maar sinds maart 2021 heb je ook enkele verplichtingen als het op laadinfrastructuur aankomt. Zo moet je bij nieuwbouw of renovatie van je pand met meer dan tien parkeerplaatsen minstens twee laadpunten voorzien. En voor minstens één op de vier parkeerplaatsen moet je alvast leidingen of kabelgoten plaatsen om later extra laadpalen te kunnen installeren.

Niet in orde? Fikse boete

Hou je je niet aan deze nieuwe regels? Dan kan dat je duur komen te staan. Per ontbrekend laadpunt kan je een boete krijgen van 2.000 euro en per parkeerplaats zonder leiding of kabelgoot eentje van 1.000 euro.

In de toekomst komt er nog een nieuwe regel bij: vanaf 2025 moeten alle bestaande bedrijfsgebouwen met meer dan twintig parkeerplaatsen ook minstens twee laadpalen plaatsen.

Hoe herken je kwalitatieve laadpalen?

Je kan er dus bijna niet onderuit: je hebt laadpalen nodig voor je bedrijf. Maar dan wil je natuurlijk zeker zijn dat je investering rendeert. Daarom is het belangrijk om kwalitatieve laadinfrastructuur te kiezen die toekomstbestendig is. Let op deze vijf kenmerken voordat je een keuze maakt.

1. Simlockvrij

Laadpalen werken met software die een CPO, of Charge Point Operator, voor jou beheert. Dat bedrijf verrekent onder meer de elektriciteitskosten, zorgt voor vergoedingen voor je medewerkers en levert bijstand bij storingen.

Om te vermijden dat je vasthangt aan dezelfde beheerder – ook als je ontevreden bent – kies je het best voor ‘simlockvrije’ laadinfrastructuur. Dan kan je op elk moment veranderen van beheerder, zonder kosten en zonder nieuwe laadpalen te moeten aankopen. Dat scheelt heel wat tijd, geld en kopzorgen.

Meer weten over Charge Point Operators en het verschil met andere e-mobilityleveranciers? Lees onze blog ‘Hoe kies je de juiste leveranciers voor e-mobility in jouw bedrijf?’.

2. Protocol OCPP 1.6 / 2.0.1

Ook het Open Charge Point Protocol (OCCP) garandeert flexibiliteit in de keuze van je laadnetwerk. Als je laadpaal én simlockvrij is, én dat protocol – een communicatiesysteem tussen laadpaal en beheersysteem – ondersteunt, kan hij communiceren met alle types beheersoftware, ongeacht de leverancier.

Dat betekent dus dat je je laadpalen zonder problemen kan verbinden met de software van een andere beheerder als dat nodig is.

3. 4G-communicatie

Vraag na of de laadpalen die je wilt aankopen ‘4G-communicatie’ ondersteunen. Als dat het geval is, dan kunnen ze rechtstreeks communiceren met een beheerplatform om je administratie vlot te regelen.

Ondersteunt je laadinfrastructuur geen 4G-communicatie? Dan moet je de laadpalen verbinden met het beheerplatform via je bedrijfsnetwerk, wifi of bluetooth. Dat loopt niet altijd even vlot en levert makkelijk storingen en verbindingsproblemen op.

4. Slimme connectiviteit en energiemanagement

Laadpalen die compatibel zijn met slimme software, daarmee kan je alle kanten uit. Wil je in de toekomst je laadplein uitbreiden met de allernieuwste laadpalen of het laadpaalmerk dat op dat moment het voordeligst is? Je hoeft je oude laadpalen niet te vervangen! Met slimme software communiceren ze ook met je nieuwe laadstations, zelfs als ze van een ander merk zijn.

Wil je zo efficiënt mogelijk omspringen met je energieverbruik? En ook groene stroom inzetten? Met slimme energiemanagementsoftware stem je het laadvermogen van je laadpalen af op het verbruik in je gebouw én je koppelt er makkelijk zonnepanelen, windmolens en externe batterijen aan.

5. Hoogste kwaliteit: Europese A-merken

Absoluut zeker zijn dat je topexemplaren op de kop tikt? Richt je bij je zoektocht naar de meest geschikte laadpalen voor jouw bedrijf op Europese A-merken zoals Alfen, Schneider, Legrand, Mennekes, Efacec en Webasto. Dan zit je goed voor:

  • gebruiksvriendelijkheid
  • automatische software-updates
  • support bij technische problemen
  • de normen van het AREI
  • ingebouwde geijkte MID-meters
  • vervangstukken en upgrades in de toekomst.


En de laadpunten bij je medewerkers thuis?

Hou ook bij de keuze van thuislaadpunten rekening met deze 5 kenmerken. Wil je weten wat de voordelen zijn van laadpunten bij je medewerkers thuis? Je ontdekt er 6 in onze blog ‘Waarom laadpalen installeren bij je medewerkers thuis?’

Alle bedrijfsvoertuigen elektrisch tegen 2026: zo begin je eraan
Alle bedrijfsvoertuigen elektrisch tegen 2026: zo begin je eraan

Ook na 2026 genieten van het gunstige fiscale regime voor je bedrijfsvoertuigen? Dan start je beter nu al met de omschakeling naar een elektrische vloot. Ontdek in 6 heldere stappen hoe je het aanpakt.

Download het stappenplan

Vul je gegevens in en krijg het stappenplan meteen in je mailbox. Enjoy the e-ride!