De nieuwe fiscale voordelen van elektrische bedrijfswagens en laadpalen op een rij

De nieuwe fiscale voordelen van elektrische bedrijfswagens en laadpalen op een rij

De kogel is door de kerk: het wetsvoorstel dat het wagenpark in ons land moet vergroenen, werd officieel goedgekeurd! De elektrische bedrijfswagen wordt de norm. Met fiscale voordelen voor die EV’s én laadpalen thuis en op het werk ligt de weg naar duurzame mobiliteit open. Maar wacht niet te lang voor je de switch maakt, want de voordelen doven weer uit. Ontdek wat er verandert.

Groen licht voor groen bedrijfswagenpark

Dat je bedrijfswagens vanaf 2026 enkel nog fiscaal kan aftrekken als ze 100% elektrisch zijn, dat wisten we al. Maar om die deadline te halen, hebben we nog een lange weg te gaan. Begin 2021 was immers nog maar 2,3% van de bedrijfswagens in ons land elektrisch.

Nu het wetsvoorstel van Minister van Financiën Vincent Van Peteghem begin november officieel werd goedgekeurd, schakelt ons land een versnelling hoger om die ambitie te halen. Een aantal nieuwe fiscale voordelen maken het zowel voor particulieren als voor bedrijven interessant om nu de overstap te maken naar elektrisch rijden.

Waarom nu? Omdat de voordelen stelselmatig weer krimpen. De overheid doet dat om het (bedrijfs)wagenpark in ons land sneller emissievrij te maken.

Wil je dus genieten van de volgende interessante belastingvoordelen, dan wacht je beter niet te lang meer om elektrisch te gaan rijden en laden.

Uitdoofscenario aftrekbaarheid bedrijfswagens met verbrandingsmotor

Om op termijn elektrisch rijden goedkoper te maken dan fossiel rijden, bouwt de overheid de komende jaren de fiscale aftrekbaarheid van nieuwe ‘klassieke’ bedrijfswagens af. In 2028 dooft het voordeel volledig uit.

Zo zien de overgangsmaatregelen eruit als je een nieuwe bedrijfswagen met verbrandingsmotor koopt, huurt of least:

 • voor 1 juli 2023 verandert er niets. De fiscale voordelen van vandaag blijven gelden.
 • tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025 dalen de fiscale voordelen stelselmatig:
  • in 2025 naar 75%
  • in 2026 naar 50%
  • in 2027 naar 25%
  • in 2028 naar 0%

Wat met hybride bedrijfswagens?

Voor nieuwe hybride bedrijfswagens zakt de fiscale aftrekbaarheid van benzine- en dieselkosten vanaf 1 januari 2023 al naar 50%. Zo wil de overheid hybride rijders stimuleren om vooral elektrisch te rijden. Vanaf 2026 dalen de fiscale voordelen voor hybride bedrijfswagens op dezelfde manier als voor bedrijfswagens met verbrandingsmotor.

Fiscale voordelen voor elektrische bedrijfswagens

Om te genieten van gunstige fiscale voordelen, is het duidelijk dat je ook nu al beter kiest voor koolstofvrije bedrijfswagens. 100% elektrische bedrijfswagens zijn 100% fiscaal aftrekbaar. Dat blijft zo voor nieuwe EV’s aangekocht tot eind 2026.

Daarna daalt het fiscale voordeel jaar na jaar. Koop, huur of lease je een nieuwe EV:

 • in 2026 - fiscale aftrek: 100%
 • in 2027 - fiscale aftrek: 95%
 • in 2028 - fiscale aftrek: 90%
 • in 2029 - fiscale aftrek: 82,5%
 • in 2030 - fiscale aftrek: 75%
 • in 2031 - fiscale aftrek: 67,5%

Fiscale voordelen voor laadpalen: bedrijven en particulieren

Meer elektrische wagens op de weg, betekent ook dat er meer elektrische laadpalen nodig zijn. Om dat aantal snel te laten stijgen, kunnen zowel bedrijven als particulieren rekenen op fikse belastingvoordelen als ze een laadpaal aankopen. Ook deze voordelen zijn op dit moment het hoogst om investeringen in laadstations thuis en op het werk op korte termijn te stimuleren.

200% fiscale aftrekbaarheid voor bedrijven

Investeer je als onderneming in laadinfrastructuur, dan kan je je aankoop nog tot eind 2022 voor 200% fiscaal aftrekken. Daarna daalt de kostenaftrek: tot eind 2024 kan je dan nog 150% aftrekken.

Belangrijk: om te genieten van het fiscale voordeel, moet je laadstation publiek toegankelijk zijn, zowel tijdens als na je openingsuren.

Het grote voordeel?

Bezoekers die hun elektrische wagen opladen aan jouw laadpalen, betalen een tarief dat jij bepaalt. Zo laat je je investering optimaal renderen. Hoe je dat het beste regelt? Reken gerust op MobilityPlus. We loodsen je er doorheen: van slimme laadpalen selecteren, tot de installatie en automatische vergoedingen.

45% belastingvoordeel voor particulieren

Zet je als particulier een laadpaal op je oprit of in je garage, bijvoorbeeld, dan krijg je nog tot eind 2022 45% van het aankoopbedrag terug via je belastingen. Zowel eigenaars als huurders kunnen zo maximum 1500 euro per laadpaal inbrengen in de belastingen. Vanaf 2023 daalt het voordeel naar 30% en vanaf 2024 naar 15%.

De voorwaarden? De laadpaal moet slim zijn en gebruik maken van groene stroom, bijvoorbeeld van zonnepanelen of een groenestroomcontract. MobilityPlus helpt je graag een slimme laadpaal te kiezen en te installeren bij je thuis.


Wel een EV, maar geen oprit of garage?

Als er in een straal van 500 meter rond je woning nog geen publieke laadpaal te vinden is, dan kan je er hier eentje aanvragen bij Fluvius – gratis!

Het ultieme doel: elke Belg zorgeloos elektrisch laten rijden en laden

Het volledige Belgische wagenpark duurzamer maken, begint bij de bedrijfswagen. Het zijn namelijk die wagens die na enkele jaren op de particuliere tweedehandsmarkt komen. Met de bovenstaande fiscale voordelen worden elektrische bedrijfswagens meteen een pak aantrekkelijker dan fossiele bedrijfswagens. Tel daar nog de andere voordelen bij op – lagere TCO, positieve impact op het milieu, groen bedrijfsimago, hoog rijcomfort – en de switch naar elektrisch rijden wordt een logische volgende stap.

De laadinfrastructuur mag dan natuurlijk niet achter blijven. Zowel laadpalen thuis als op het werk worden dankzij het wetsontwerp betaalbaarder, wat het laadnetwerk in ons land de komende jaren zal doen groeien. Stijgt daardoor ook de vraag naar particuliere elektrische wagens, dan dalen de productieprijzen en wordt een elektrische wagen een haalbare kaart voor een breder publiek. En dat klinkt voor ons als muziek in de oren!

Alle bedrijfsvoertuigen elektrisch tegen 2026: zo begin je eraan
Klaar om de switch te maken naar een elektrisch wagenpark?

Ontdek in 6 heldere stappen hoe je het aanpakt. Download ons e-book ‘Alle bedrijfsvoertuigen elektrisch tegen 2026: zo begin je eraan’.

Lees meer