Naleving van de Nieuwe AFIR-wetgeving voor Publieke Laadstations

Naleving van de Nieuwe AFIR-wetgeving voor Publieke Laadstations

Op zaterdag 13 april is de nieuwe AFIR-wetgeving van kracht geworden. Deze belangrijke Europese regelgeving heeft grote gevolgen voor aanbieders van publieke laadstations. In deze blogpost leggen we uit wat de AFIR-wetgeving inhoudt, welke impact het heeft op uw laadstations en hoe MobilityPlus u helpt om aan deze nieuwe regels te voldoen.

Wat is de AFIR-wetgeving?
De AFIR-wetgeving richt zich op twee cruciale aspecten van de dienstverlening bij publieke laadstations.

Prijstransparantie:
Elk laadstation moet duidelijke prijsinformatie aan de gebruiker verstrekken, zoals de prijs per kWh, startprijs en prijs per uur.

Gebruik van klassieke betalingsmethoden:

Laadstations met een capaciteit onder de 50kW zijn nu verplicht om veilige online betaalmethoden te accepteren. Voor stations boven de 50kW is betaling via een betaalterminal vereist.

Implementatie van prijstransparantie:

De nieuwe wetgeving bouwt voort op de bestaande Belgische regels voor consumentenbescherming. Dit betekent dat alle publieke laadstations, ongeacht de installatiedatum, aan deze eisen moeten voldoen. MobilityPlus zal updates uitvoeren op de Alfen Pro laadstations met display, zodat vanaf 1 mei 2024 de prijzen volgens de CPO richtlijnen worden weergegeven.
Voor laadstations zonder display ligt de verantwoordelijkheid voor prijsaanduiding bij de exploitant. We adviseren het plaatsen van een bord of sticker met alle relevante prijsinformatie om boetes te vermijden.

Ondersteuning voor klassieke betalingsmethoden:

Voor alle nieuw geïnstalleerde publieke laadstations is dit aspect van de wetgeving meteen van toepassing. Voor bestaande stations boven de 50kW is een overgangsperiode tot 1 januari 2027 ingesteld. MobilityPlus evalueert momenteel betaaloplossingen, zoals aparte betaalterminals en QR-codes.

Conclusie:

Het is cruciaal dat alle exploitanten van publieke laadstations onmiddellijk actie ondernemen om te voldoen aan de AFIR-wetgeving. Voor persoonlijke ondersteuning of vragen over hoe u uw laadstation kunt aanpassen, neem gerust contact met ons op via deze link.